Gevärsträning för hund

Hundar har en mycket akut hörsel och det är ett välkänt faktum att de blir rädda och till och med kan få hjärtattacker vid skarpa, oväntade knallar som vid fyrverkerier eller kanonskott. När man skall träna en jakthund är det därför viktigt att den på ett tidigt stadium får lära sig att inte bara skena iväg av skräck när den får höra ett skott. Träningen bör alltid vara positiv och ge hunden fullkomlig tillit genom hela processen; tycker hunden att det är roligt att träna blir det bara roligare och roligare.

Quail_Hunting_with_DogsPå ett hundläger har man ett stort antal gevär och instrument för att träna hundarna vid olika ljud och ljudstyrkor och man brukar börja med relativt tysta vapen. Det är viktigt att jägaren “varnar” sin hund inför skottet i början då det kan vara svårt att lugna hunden om den får en chock redan från början. Något så enkelt som att ge den signalen och sedan klappa hårt i händerna kan bara en enkel, men bra, början.

Man går sedan över till relativt dämpade ljud och börjar slunga ett låtsasbyte för hunden att hämta. Mitt under hundens språng mot “bytet” avfyrar man så geväret och förhoppningsvis är hunden så ivrig att hämta att den inte ens tänker på ljudet. Hemligheten är distraktion. När hunden så väl är van vid att höra högre och högre knallar på allt närmare avstånd är den redo för att ge sig ut på riktig jakt.

För hundar som blivit skärrade får man i princip börja från början men med tålamod brukar man till sist kunna uppnå sitt resultat. Man bör absolut inte skynda på processen och det gäller att man noga följer sin hunds utveckling så att man vet när det är dags för nästa steg. När hunden väl blivit van vid knallarna brukar den inte få återfall, och därför är det lämpligt att spendera några dagar på ett hundläger för att få en ordentlig utbildning med hjälp av erfarna tränare.