Hundläger för jakthundar

När hundar är ca. 10 veckor gamla kan man börja träna dem sakta men säkert för att bli skickliga jakthundar. Detta är inte bara ett utomordentligt tillfälle för hunden att lära sig tricks och specialkommandon, utan ger också hund och ägare att bygga på sin relation. När man skall ut på jakt måste både lita på varandra och kunna kommunicera väl.

hunting-dogs-800845_960_720Bland det första man kan göra är att leka enkla jaktlekar med hunden. Genom att fästa en tråd med en tygleksak på en lång pinne eller ett fiskespö kan man dra “bytet” fram och tillbaka medan hunden ivrigt jagar den. Detta blir snabbt en favoritlek men det är viktigt att hunden också snabbt lär sig att släppa ifrån sig bytet på kommando; jakten går ju trots allt ut på att man ska få med sig bytet i ett stycke och inte söndertrasat av en överentusiastisk jycke.

På lägret får den blivande jakthunden också lära sig att apportera och med tiden ökar man på avstånden. Genom små katapulter kan man skjuta iväg låtsasbyten på enorma avstånd varav hunden både får springa och söka rejält för att hitta dem.

Speciella visselkommandon är mycket viktigt för att jägaren skall kunna kontrollera och kalla på sin hund och man kan lära dem särskilda sökkommandon som “leta till vänster” eller “leta till höger”, inte olikt herdars visslingar till vallhundar.

På lägret får hunden också lära sig att inte bli rädd för knallen då gevär avfyras och associerar istället ljudet med ett roligt, intensivt sökande. Hunden får också lära sig att inte sticka iväg och börja leta förrän jägaren har get kommandot.

Efter en lång dags lek och träning är hundarna ofta trötta men nöjda och då kan det vara passande att ge dem en lång skön massage. Har man tur kanske det till och med finns massage för jägarna själva på lägret.