Kost för jakthundar

Jakthundar gör av med mycket mer vätska och många fler kalorier än “vanliga” hundar och på hundläger lär man ofta ut en hel del om vad som lämpar sig bäst som jakthundskost. Eftersom jakten kan hålla på i många timmar och ofta innebär att hunden springer intensivt över stora fält eller genom kuperad skogsterräng är det viktigt att den har tillräckligt med energi för att inte bli utmattad eller få problem med hälsan. För att hitta det bästa hundlägret för dig finns det mycket information att hämta på Svenska Kennelklubben hemsida där man också ger tips om vård och skötsel.

dog-537074_960_720Under jakt är hundar både uppspelta och lite stressade och därför är det viktigt att hunden inte äter alldeles innan man börjar. Detta kan ge hunden svår diarré och till och med problem med hjärta och andra inre organ. Vissa anser till och med att man inte bör mata hunden upp till tio, tolv timmar innan jakten utan istället kan ge den olika drycker fulla av kalorier och proteiner. En hemlagad köttbuljong eller varför inte en kycklingsoppa ger hunden både energi och vätska så att en inte blir uttorkad under jaktens gång. Löser man upp en näve torrfoder i ljummen vätska får hunden i sig mycket vätska och samtidigt en hel del styrkeenergi.

Man kan jämföra detta med människor; skall man springa ett längre lopp eller spela badmintonmatch är det ju inte särskilt lämpligt att trycka i sig två hamburgare innan. Däremot kan en blåbärssoppa eller energidryck passa alldeles utomordentligt!

Efter jakten är hunden utsvulten och då kan man ge den ganska mycket mat men det är viktigt att den inte sätter i sig födan för snabbt. Man kan ge den ett antal mindre portioner i följd så att den inte får problem med magen eller börjar kräkas. Det är också viktigt att det finns rikligt med friskt vatten tillhands hela tiden, eftersom hunden kommer vilja komma tillbaka och dricka flera gånger.