Olika typer av jakthundar

Hundar kommer i alla storlekar och temperament och det finns ingen annan art på jorden som har en så otrolig variation; att en chihuahua och en Sankt Bernhards-hund är samma typ av däggdjur är nästan svårt att tro!

Av förklarliga skäl lämpar sig olika hundar till olika typer av jakt och det har både med deras fysiska och mentala attribut att göra. Här ska vi se på några av de vanligaste jaktraserna.

Fågel och småvilt

dog-946479_960_720De vanligaste typer av hundar man använder vid jakt på fågel och småvilt är raserna spaniel, retriever, setter och Braque. Dessa hundar har alla olika egenskaper men deras två huvudfunktioner är att antingen stöta djuren, det vill säga få fåglar att flyga upp, eller att hämta in det fällda bytet utan att skada det. En hund som inte är särskilt lämplig för denna typ av jakt är däremot Yorkshireterriern, som hellre leker med den fällda fågeln tills den är oigenkännlig än bär den till sin jägare.

Storvilt

Skall man jaga stora djur som älg, björn eller vildsvin är det lämpligt att ha en spets eller en lajka då de är fenomenala på att leta rätt på storvilt och sedan högljutt berätta för jägaren vad den har hittat. Dessa hundar är ofta ganska stabbiga och stabila och vissa är till och med duktiga på att klättra.

Grytjakt

Grytjakt innebär jakt på djur som lever i gryt, till exempel kaniner eller rävar. Här är det bra att ha en mindre hund som en terrier eller basset då de är duktiga på att spåra och följa efter sitt byte, liksom att genom ihärdigt grävande lyckas ta ner sig i deras gryt och jaga ut dem eller hålla dem på plats. Hundarna har gälla, starka skall som hörs på lågt håll och deras ihärdiga mentalitet gör dem ideala för denna typ av jakt.